MINYAK CENGKEH (CLOVE OIL) EUGENIA AROMATICUM

MINYAK CENGKEH

(CLOVE OIL)

Minyak daun cengkeh merupakan salah satu minyak atsiri yang cukup banyak dihasilkan di Indonesia dengan cara penyulingan air dan uap. Minyak daun cengkeh berupa cairan berwarna bening sampai kekuning-kuningan, mempunyai rasa yang pedas dan keras. Warnanya akan berubah menjadi coklat atau berwarna ungu jika terjadi kontak dengan besi atau akibat penyimpanan.

Clove leaf oil is one of the essential oils which is produced quite a lot in Indonesia by water and steam distillation. Clove leaf oil is a clear liquid to yellowish it tastes spicy and hard. The color will turn brown or purple in case of contact with iron or due to storage.

Minyak cengkeh dibagi menjadi 3 bagian bedasarkan sumbernya, yaitu minyak daun cengkeh (clove leaf oil), minyak tangkai cengkeh (clove stem oil), dan minyak bunga cengkeh (clove bud oil).

Clove oil is divided into 3 parts based on the source, namely clove leaf oil, clove stalk oil, and clove flower oil.

Minyak cengkeh memiliki manfaat selain sebagai pengharum dan pemberi cita rasa makanan, juga sebagai antibakteri dan antifungi. cengkeh merupakan salah satu tanaman yang mengandung minyak atsiri, dimana kadar minyak atsiri pada cengkeh lebih tinggi daripada kadar minyak atsiri bunga Kenanga.

Other benefits of Clove oil than as a fragrance and food flavoring, it also can be antibacterial and antifungal. The essential oil of Clove plant is higher than Cananga. 

 

FOR MORE INFO ABOUT CLOVE OIL

PLEASE contacts us at: https://masl.co.id/contacts-us/

 

Total Page Visits: 307 - Today Page Visits: 1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *